Hjem > N > Når Skal Man Stille Klokka Til Vintertid?

Når skal man stille klokka til vintertid?

I Norge veksler vi mellom normaltid og sommertid siste helgen i mars og siste helgen i oktober. Regelen er at sommertiden starter klokka 02.00 siste søndag i mars og slutter klokka 03.00 siste søndag i oktober. Med andre ord skal vi denne høsten stille klokka tilbake søndag 31. oktober, altså på selveste halloween.

Les mer

Følgelig, skal vi stille klokka i 2022?

I 2022 skal klokka stilles 27. mars. Klokkeslettet er 02.00 på natten, og klokka stilles mot sommeren, altså fremover til klokken 03.00. Skal Norge slutte med sommertid? I 2019 stemte EU-kommisjonene ja til å droppe sommertid fra 2021. Da Europaparlamentet stemte over forslaget 26. mars i 2020, gikk forslaget gjennom.

Ta dette i betraktning, skal vi stille klokka fram eller tilbake?

Sommertid begynner den siste søndagen i mars, når klokken stilles en time fram klokken 02.00. I 2022 begynner sommertid natten mellom lørdag 26. mars og søndag 27. Når stiller vi klokka til vintertid 2021? Natt til søndag 31. oktober skal vi stille klokka til vintertid 2021 - som egentlig vil si at vi stiller tilbake til normaltid. Sommertid er noe vi har hatt i flere ulike perioder i løpet av 1900-tallet.

Så, er det sommertid eller vintertid som er riktig?

Det er vintertid (normaltid/standardtid) 5 måneder av året. De resterende 7 månedene har vi sommertid. I Norge og de fleste andre land i Europa varer vintertiden fra siste søndag i oktober til siste søndag i mars. Klokka stilles klokka 01.00 UTC tid, dermed varierer lokaltiden fra land til land. Hvilke land stiller klokken? Europeisk sommertid er ordningen i Europa hvorved klokkene stilles en time fram om våren. Dette gjøres i alle land i Europa unntatt Island, som bruker UTC hele året. I Den europeiske union går perioden med sommertid fra kl. 01.00 UTC den siste søndag i mars til 01.00 UTC den siste søndag i oktober hvert år.

Deretter, når stiller vi klokka i usa?

Sommertid i USA er fra den andre søndagen i mars til den første søndagen i november. Arizona og Hawaii bruker det ikke, mens Indiana begynte med sommertid i 2006. Når skal klokken skrues tilbake? Stille klokka ved normaltid/vintertid:

Her nøyer nok også de aller fleste seg med å stille klokke i løpet av søndagen. Dersom du synes det er for lettvint, stiller du klokka tilbake én time, fra klokka 0300 til klokka 0200 natt til den siste søndagen i oktober.

Hvorfor stiller man klokka tilbake?

Hvorfor stiller vi klokka? Tanken bak sommertid er å utnytte dagslyset i sommermånedene bedre, og ha dagslys en time ekstra om kvelden. Dette fører også til litt lavere forbruk av energi, ettersom man kan vente en time lenger med å bruke ekstra belysning.

By Melvena Langeness

Skal klokka stilles i natt? :: Hvorfor er iPhone bedre enn Android?
Nyttige lenker