Hjem > N > Når Begynner Det Å Bli Lysere?

Når begynner det å bli lysere?

Tirsdag 21. desember 2021 går vi i møte lysere tider, når fenomenet vintersolverv oppstår på den nordlige halvkulen. I Oslo vil dagen bare være 5 timer 54 minutter lang. Allerede dagen etter vil vi få et ekstra par sekunder med dagslys.

Les mer

Når er dag og natt like lange?

Vårjevndøgn er dag og natt like lange over hele verden. Da står solen rett over ekvator. Det samme gjentar seg om høsten når det er høstjevndøgn. På Nordpolen er det soloppgang bare en gang i året, det er rett før vårjevndøgn og så er det en solnedgang rett etter høstjevndøgn. Hvor mange minutter lysere blir det for hver dag? Om én uke er endringen 1 minutt pr. dag, og i løpet av januar øker det fra 2 til nesten 5 minutter pr. dag.

Tilsvarende, på hvilken dato faller sommersolverv i 2021?

jevndøgnsolverv
marsjuni
20212021
20222021
20232021
Derav, hvor lenge lyst blir det hver dag? Trondheim får over fem minutter ekstra dagslys hver dag fremover. Noe som betyr rundt 40 minutter ekstra dagslys kun i løpet av én uke. I Bodø blir dagene åtte minutter lengre for hver dag som går – mens folk i Oslo, Bergen og Stavanger får rundt fire minutter mer dagslys.

Når på dagen er det lysest?

Middag vil normalt være døgnets lyseste tidspunkt, og klokkeslettet vil være avhengig av lengdegraden i forhold til den tidssone som gjelder for stedet, og eventuell sommertid. Og et annet spørsmål, hvor er det 12 timer med dagslys hver dag hele året rundt? Ved ekvator er døgnet delt omtrent i to hele året, altså 12 timer natt og 12 timer dag. Der kan det nærmest oppleves som om lyset skrus av når sola går ned. Grunnen til at det er slik, er helningen på aksen som jorden roterer rundt. Denne gjør at polene vil veksle mellom å helle mot og fra sola.

Når er det midnattssol?

Mørketid og midnattsol

For oss i Alta betyr det at vi har midnattsol fra 16. mai til 26. juli.
Hvor mye er dagen blitt kortere? Vi får 4 minutter mindre dagslys

Fram mot vintersolverv – som i 2021 er 21. desember for den nordlige halvkulen – blir dagene i gjennomsnitt 4 minutter og 16 sekunder kortere per døgn.

Hva er Nautisk tussmørke?

Nautisk tussmørke

Dette er definert som tiden når solsenteret er mer enn 6°, men mindre enn 12° under horisonten. I denne perioden kan sjømenn foreta pålitelige observasjoner av velkjente stjerner, og bruke en synlig horisont som referanse.

By Canice Shawhan

Når er feberen verst? :: Når på natten er det mørkest?
Nyttige lenker