Hjem > H > Hva Er Kasus Norrønt?

Hva er kasus norrønt?

Norrønt har fire kasus: Nominativ, genitiv, dativ og akkusativ. Det har alle de tre grammatiske kjønnene, men bare to tall: entall og flertall. Som i flere andre germanske språk skiller man mellom svak og sterk bøyning av substantiver og adjektiver.

Les mer

Derav, hvorfor forsvant norrønt språk?

Med reformasjonen ble dansk administrasjons- og kirkespråk, og dermed døde norrønt raskt ut som et skriftlig språk. Muntlig levde det videre i dialektene, men også disse ble utsatt for sterk påvirkning fra dansk. Elementer fra norrønt språk kan gjenkjennes i enkelte dialekter, f. Angående dette, hvor lenge snakket nordmenn dansk? Husk for øvrig: Dansker og nordmenn har alltid kunnet forstå hverandres tale. Norge og Danmark var et nesten sammenhengende område inntil freden i Roskilde i 1658. Et skille mellom «norsk» og «dansk» som det vi har i dag, eksisterte ikke på 1600-tallet.

Tilsvarende, hvor lenge hadde norge dansk som skriftspråk?

Dansk einaste skriftspråk i Noreg (ca.

1500 og til ca. 1850 var dansk einaste skriftspråk i Noreg. Dette språket var i starten inkonsekvent og varierande, men fekk etter kvart ei stadig fastare form. Bibelen kom på dansk i 1550, og det var gjennom det religiøse språket at nordmennene etter kvart lærte å lese.
Så, hva var programmet for landsmålet? I 1853 lanserte Aasen et forslag til ny skriftspråksnormal i boka Prøver av Landsmaalet i Norge. Seinere omarbeida han både grammatikken og ordboka. I Norsk Grammatik, som kom ut i 1864, hadde han tatt med sitt eget utkast til skriftspråksnormal og redegjort grundig for valga sine. Norsk Ordbog kom ut i 1873.

Deretter, hva var den dannede dagligtale?

Dannet dagligtale betegner på norsk en dialekt- og sosiolektfri uttale av et landsomfattende mål, gjerne i overregionale media. Følgelig, hva skjer med talemålet i mellomnorsk tid? Mellomnorsk tok gradvis over for det norrøne språket etter svartedauden hadde herjet landet omkring 1349. Talemålet i Norge hadde da begynt å endre seg betydelig fra den klassiske norrøne grammatikken, og det innfløkte norrøne bøyingssystemet ble kraftig forenklet.

Og et annet spørsmål, hva menes med dansketiden?

Dansketiden er en utbredt betegnelse på den tiden Norge var i kongefellesskap eller union med Danmark (1380–1814). Kongefellesskapet mellom Norge og Danmark begynte da Olav 4, dansk konge fra 1376, ble norsk konge i 1380. Han var sønn av Håkon 6 av Norge og Sverige, og den danske kongsdatteren Margrete. Hva er Målparagrafen? Målparagrafen var paragrafen i folkeskulelovene som regulerte bruken av bokmål og nynorsk i undervisninga. Hovudprinsippa gjeld framleis og er i dag ein del av opplæringslova.

Hvordan Grunngav Wergeland sitt språksyn?

Henrik Wergeland mente at norske ord og uttrykk skulle brukes innenfor det danske skriftspråket, men med varsomhet. Hvordan grunngav Wergeland sitt språksyn? Talemålssituasjonen i Norge i 1814 var slik at det var fremdeles dansk skiftspråk.

By Paulita Harps

Hvor mange bokstaver har det nordsamiske alfabetet? :: Når kom det norske språket?
Nyttige lenker