Hjem > N > Når Fungerer Varmepumpe Best?

Når fungerer varmepumpe best?

Varmepumper som henter energi fra uteluften, fungerer bra når det blir kaldt ute. Men på de kaldeste dagene kan du få behov for ekstra varme. Når varmepumpen ikke klarer å avgi nok varme inne og det blir for kjølig, kan du sette på noen panelovner eller fyre i peisen i tillegg.

Les mer

Også, skal varmepumpen stå på hele tiden?

Varmepumpen må jobbe hardt for få temperaturen opp igjen på morgenen, og i tillegg er strømprisen lavere enn på dagen. Da kan det være bedre å la varmepumpen jobbe jevnt gjennom hele døgnet. Uansett hva du gjør, anbefaler vi at du lar varmepumpen stå på hele tiden. Dessuten, hvor mye skal varmepumpen stå på? For de aller fleste er 23 til 24 grader normal temperatur å stille inn varmepumpa på. Det som påvirker temperaturen er blant annet hvor isolert huset ditt er, eller hvor i boligen din varmepumpa er plassert. – Vil du ha 23 grader i boligen din, bør du stille den inn på 23 grader.

Hvor mye effekt gir varmepumpe?

En vanlig luft-til-luft-varmepumpe (nordisk modell med nominell effekt 3,5 kW) bruker gjerne mellom 200 og 1200 W, i snitt kanskje 400 W. Hvor mye energi dette blir i løpet av året, avhenger blant annet av været og hvordan varmepumpen brukes. Hvor kaldt fungerer varmepumpe? LUFT-TIL-LUFT VARMEPUMPER TAKLER EKSTREMKULDE

De er enkle å installere og utgiftene til oppvarming kuttes raskt. Samtidig avgir de god effekt hva gjelder oppvarming, nedkjøling og luftrensing. Dagens modeller fungerer godt i kalde klima, og de aller fleste tåler fint lavere temperatur enn 25 minusgrader.

Kan man slå av varmepumpe om sommeren?

De fleste lar varmepumpa stå på hele vinteren, men om sommeren er ikke det så smart. Lar du den stå på auto så vil varmepumpen selv finne ut om den skal varme eller kjøle. Da risikerer du at pumpa varmer om natta og starter kjøling om morgenen, og den vil bruke unødig mye energi. Angående dette, er nattsenking lønnsomt? Enova har en tommelfingerregel som sier at for hver grad du senker temperaturen om natten, så sparer du 5 prosent strøm. Årsaken er at du sparer mer strøm i perioden hvor du har lavere temperatur, enn du bruker ekstra når du hever temperaturen igjen på morgenen.

I forhold til dette, er varmepumpe økonomisk?

Jo høyere totalforbruk du har, desto mer lønnsom vil en varmepumpe trolig være. Har du et strømforbruk på 15 000 til 20 000 kWh i året er det lite å hente rent økonomisk på å installere en avansert vann til vann-pumpe. Da vil det trolig lønne seg mer med et system basert på luft. Og et annet spørsmål, skal varmepumpe stå på auto eller heat? Still den inn på riktig mode.

Bruk varme (heat) eller kjøling (cool). Ikke bruk funksjonen auto på dette, da du vil bruke mye strøm på at den reverser seg mellom modus varme og kjøling for å holde graden du har stilt den inn på.

Hvor mange kvm dekker en varmepumpe?

Varmeeffekten synker ved lavere temperatur. For å kjøle ned en bolig trenger man ca. 100W per kvm som betyr at samme varmepumpe vil klare å kjøle ned ca. 50 kvm.

By Carolle Slaughter

Hva er hastighet på 4G? :: Kan man dyrke valnøtter i Norge?
Nyttige lenker