Hva er en språkdebatt?
Språkdebatt og språkpolitikk er på mange måter to sider av samme sak. Den offentlige debatten er ofte knyttet til politiske ambisjoner – ønsker om innflytelse og medbestemmelse. I den norske språkdebatten på slutten av 1800-tallet sto partiene Høyre og Venstre på hver si side.
Så, hva er et domenetap?
Med domenetap menes at norsk språk ikke vil være i bruk på visse samfunns- eller fagområder. Hva handler språkdebatten om i dag? Norge er i dag et flerkulturelt samfunn. Språkpolitikk handler derfor ikke lenger bare om forholdet mellom bokmål og nynorsk, men også om ulike minoritetsgruppers rett til eget språk. Programleder i NRK P3, Ronny Brede Aase, er opptatt av språklig diskriminering.
Hvorfor burde vi beholde dansken?
- Det ville bevare det kulturelle fellesskapet med danskene, som hadde en mye rikere kultur enn Norge, og som vi i større grad kunne ta del av om vi pratet samme språk. Ved å bevare skriftspråket, ville vi kunne lese felles litteratur. Hvorfor ville Norge ha sitt eget skriftspråk? I 1814 kunne ikke nordmenn lese eller skrive norsk, for det fantes ikke et norsk skriftspråk. De måtte lese og skrive dansk. Til og med den norske Grunnloven ble skrevet på dansk. Å utvikle et eget norsk skriftspråk ble viktig for å skape felles, norsk identitet og selvfølelse etter at Norge ble selvstendig nasjon.
Ta dette i betraktning, når var språkdebatten i norge?
I 1830-årene ble språket i Norge et nasjonalt debattemne. Det danske skriftspråket og norske talespråket sto langt fra hverandre, og man stilte spørsmål ved om dette var hensiktsmessig. Det dannet seg tre fraksjoner som hadde synspunkter på saken. Så, hvorfor snakket vi dansk i norge? Frå 1389 til 1450 var Noreg i union med Sverige og Danmark, og frå 1450 til 1814 med Danmark. Då blei det norske språket lite påverka av dansk, sjølv om dansk blei bruka i skulen og i konfirmasjonsundervisninga. Skriftspråket som blei bruka var reint dansk frå 1530-åra. Men framleis snakka dei fleste norsk i Noreg.
Ta dette i betraktning, hva gikk språkstriden i norge ut på?
Språkstriden var på 1800-tallet knyttet til forholdet mellom det danske skriftspråket og uttalen av dette i overklassen i norske byer, gjerne omtalt som dannet dagligtale, på den ene siden og de folkelige dialektene og etter hvert landsmålet på den andre. Hva betyr Anglifisert? Anglisere er å anglifisere, det å gi noe et engelsk preg eller gjøre noe engelsk.
Hva er forskjellen mellom urnordisk og norrønt?
Fra urnordisk til norrønt
forandrer det urnordiske språket seg kraftig. Disse to hundreåra danner overgangen fra den urnordiske til den norrøne språkperioden, som varer til ca. 1350 e.Kr. Språket som tales i Norge og på Island i denne perioden, kaller vi norrønt.