Hjem > K > Kan Gjeld Bli Slettet?

Kan gjeld bli slettet?

Slette skattegjeld hos Skatteetaten

Hvis du skylder skatt som du over flere år ikke har klart å betale, kan du søke om å få slettet hele eller deler av skattegjelden din. Dette kalles ettergivelse av skatt. Les om ettergivelse av skatt på skatteetaten.no.

Les mer

Hva er ettergivelse?

At den du skylder penger til (kreditor) sletter helt/delvis gjeld eller renter. Hvordan finne ut om gjeld er foreldet? Hvordan finne ut om gjeld er foreldet? Om du er usikker på om din gjeld er foreldet så kan du bruke en advokat for å få en vurdering. En advokat høres veldig kostbart ut og det er det. Om du har en innboforsikring så kan du ganske enkelt ringe ditt forsikringselskap å få dekket advokat opp til 100 000,-.

Og et annet spørsmål, kan gjeld bli foreldet?

Hvis et krav er foreldet, betyr det at den du skylder penger (kreditor) ikke lenger har rett til å kreve betaling. Kravet faller altså bort på grunn av sin alder. Den alminnelige foreldelsesfristen er 3 år. Det betyr at kreditoren må få kravet betalt innen 3 år eller få fristavbrudd innen samme periode. Derav, kan arvinger arve gjeld? I utgangspunktet tar arvinger over både gjeld og formue når de arver. Det er likevel viktig å være klar over at de kan velge om de ønsker å gjøre det eller ikke. Man arver ikke gjelden automatisk, man kan frasi seg både arv og gjeld.

Følgelig, kan namsmannen ta erstatning?

Erstatning i en sivil erstatningssak

Vi krever ikke inn sivile krav som er forårsaket av svindel, tyveri, skade på ting og gjenstander etc. Du kan kontakte den lokale namsmannen eller et privat inkassomfirma for å få hjelp til å kreve inn disse kravene.
Når kommer namsmannen på døra? Nei, namsmannen kommer som regel ikke på døra. Dette er gjerne en gammel myte som stammer fra tiden før brevpost digipost og du trenger som regel ikke å frykte at dem står på døra. Som oftest så sender namsmannen brev for å komme i dialog med deg og for å gjerne kalle deg inn på et møte.

Du kan også spørre kan namsmannen ta arv?

Alt du arver vil bli ansett som din formue, og kan tas utlegg i fra namsmannen. Det er muligheter til å gjøre fremtidig arv beslagsfri fra dine kreditorer, men dette kan være ganske komplisert, og er noe dine foreldre må bestemme i testament. Dette bør vurderes mer konkret om er hensiktsmessig for din del. Hvem kan ta utleggstrekk i lønn? Har inkassosaken kommet langt nok, kan du få et tvangstrekk i lønn eller trygd. Går saken langt nok vil du kunne få tvangstrekk i lønn eller trygd. Det er namsmannen i byene, og lensmannen i distriktene som er ansvarlige for begjæring om tvangstrekk. Også kemneren og Statens Innkrevingssentral kan begjære tvangstrekk.

Så, hva betyr avholdt utleggsforretning?

Hva er en utleggsforretning? Hvis noen du skylder penger krever at du gjør opp for deg, blir kravet behandlet av namsmannen hvis det er gyldig. Dette kaller vi en utleggsforretning. En utleggsforretning kan føre til at det blir tatt pant i eiendelene dine, eller at det du skylder blir trukket fra inntekten din.

By Zacks Raffield

Hvor lenge varer et nettbrett? :: Har namsmann lov å ta penger fra min konto?
Nyttige lenker