Hjem > E > Er Kjønn Binært?

Er kjønn binært?

Ikke-binær er en kjønnsoppfatning som innebærer at en person verken opplever seg som hunkjønn eller hankjønn. Ikke-binær er ikke et kjønn i seg selv, men et samlebegrep brukt for alle som identifiserer seg med noe annet enn de binære kjønnene, det vil si hunkjønn og hankjønn.

Les mer

Hva er ikke binær kjønnsidentitet?

Ikke-binær er en samlebetegnelse for personer som opplever seg selv som verken menn eller kvinner, en blanding av ulike kjønn eller som flyter mellom flere kjønn. Noen ikke-binære ser seg selv som trans eller kjønnsinkongruente, mens andre ser på seg selv som et sted midt i mellom. Cis er det motsatte av trans. Angående dette, er hen i ordboka? Men i 2015 ble hen tatt inn i Svenska Akademiens ordlista. Hen er også tatt inn i Det Norske Akademis ordbok som kjønnsnøytralt pronomen. Der og andre steder finner vi dessuten eksempler på bruk av hen som pronomen for enkeltpersoner som ikke vil omtales som han eller hun.

Hvorfor ikke bruke hen?

Han eller hun eller hen

Også Det Norske Akademis Ordbok har tatt inn hen som kjønnsnøytralt pronomen. Språkrådet advarer imidlertid i en artikkel mot for utbredt bruk av hen, som de mener kan forvirre – fordi det også brukes som pronomen om folk som ikke vil identifiseres som hun eller han.
Er dem et ord? På bokmål er det personlige pronomenet i tredje person flertall de – dem (genitiv deres). Hovedregelen er at de brukes når pronomenet er subjekt i setningen, og at dem brukes når det er objekt eller står som styring til en preposisjon.

I forhold til dette, hva påvirker kjønnsrolle?

Det kan blant annet være forventninger til hvilken interesser, klær, oppførsel og arbeidsoppgaver de ulike kjønnene skal ha. Familie, venner, religion og skoler kan påvirke hvordan forventningene er. Media, film og hvilket miljø en er vokst opp i har også innflytelse på kjønnsrollene. Hvilke kjønnsroller har vi i dag? Vi forholder oss til og formes av kjønnsrollene og forventningene til oss. Gutter kles ofte i blått og jenter i rosa, men forventningene til gutter og jenter har endret seg enormt de siste tiårene i Norge og den vestlige verden. Kvinner har fått en mye friere rolle og er langt mer likestilte enn før.

Hvordan er kjønnsrollene i Norge i dag?

Samtidig lever de tradisjonelle kjønnsstereotypene og kjønnsrollene i beste velgående i Norge fortsatt. Arbeidslivet er kjønnsdelt, majoriteten av kvinner velger tradisjonelle yrker, og mange jobber deltid. Menn tjener gjennomgående mer, og mottar høyere pensjoner. Når begynte likestillingskampen? I 1913 fikk kvinner samme rett som menn til å stemme og stille til valg. Den tidlige likestillingskampen på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet hadde fokus på politiske og formelle rettigheter som stemmerett og rett til utdannelse.

Deretter, er vi likestilte?

I Norge har vi en høy grad av likestilling sammenlignet med mange andre land. Foreldrepermisjon og barnehager gjør at kvinner deltar mer i arbeidslivet, og kvinner og menn har mye av de samme mulighetene og de samme rettighetene.

By Ury

Hvordan koble ekstern skjerm til iMac? :: Hva er å være kjønnsnøytral?
Nyttige lenker