Hjem > H > Hva Er En Vinduspost?

Hva er en vinduspost?

Losholt er et element som horisontalt deler en vinduskonstruksjon med flere vindusrammer i høyden. Dersom vinduet har flere rammer i bredden, kalles det tilsvarende elementet for vinduspost/post.

Les mer

Hva er innadslående vindu?

Et innadslående vindu er en praktisk løsning for mange formål. Det kan åpnes i toppen for lufting, men også svinges helt opp sideveis. På den måten kan vinduet helt trygt vaskes innenfra. Begge stillinger betjenes med kun én vrider. Hvorfor ligner ordene vindu og Window på hverandre? Siden vi har innlemmet mange engelske ord i norsk, mente hun at vindu kommer av window. Stemmer det? Svar: Nei, det er omvendt. Det er det engelske språk som har opptatt det norrøne ordet vindauga.

Hvor kommer ordet vindu fra?

Ordet vindu er historisk sett en dansk form, av (Gammeldansk windughæ). Den hjemlige formen er nynorsk vindauge. Ordet er sammensatt av de norrøne ordene vindr og auga (bokmål øye). Etymologien forteller at vinduer opprinnelig var små glugger for ventilasjon og regulering av trekk til et ildsted – vindauga. Ta dette i betraktning, hvem oppfant vinduet? Det eldste kjente vinduet i vanlige bolighus av tre i Norge er fra 1596, på en bu fra Geithus i Arnafjord i Sogn (påvist av Einar Lexow). I land med vinterkulde begynte man fra omtrent 1900 med såkalte dobbeltvinduer.

Hvem fant opp glasset?

Glassgjenstand funnet i Egypt for ca. 7000 år siden Gallus Plinius den eldre forteller omkring år 100 e. Kr. en historie om hvorledes glasset ble oppfunnet av fønikerne. Du kan også spørre hvordan barnesikre vindu? Barnesikring innebærer at vinduet må ha et sikringsbeslag som hindrer små barn i å åpne vinduet, eller et sperrebeslag som stopper vinduet i luftestilling. – Det er med andre ord to muligheter. Enten kan man benytte vridere som er vanskelig å åpne, eller man benytter et beslag som stopper vinduet i luftestilling.

Hvordan velge riktige vinduer?

10 tips til å velge vinduer

  1. Velg riktig stil til boligen din.
  2. 3-lags glass gir bedre inneklima.
  3. Vær ærlig om vedlikehold.
  4. Tenk over levetiden når du velger materialer.
  5. Dropp vindusvasken med selvrensende glass.
  6. Hvordan skal vinduet åpnes?
  7. Velg en farge du kan leve med på sikt.
Hvordan vaske selvrensende vinduer? Fortvil ikke, det er ikke verre enn at du spyler glasset og tar en myk klut med litt rengjøringsmiddel på (vi anbefaler Aceton eller rødsprit) og gnir forsiktig til flekken er borte. Bruk ikke nal på dette glasset da det lett kan bli riper. Får du riper i glasset og belegget, forringes kvaliteten på vinduet.

Deretter, hva betyr vindauge?

Vindu er et ord med mangslungen historie. Den norrøne formen var vindauga, dvs. «vind-øye», som egentlig betydde 'hull, åpning til å slippe luft og vind inn gjennom'. En slik glugge i et hus kunne stenges med for eksempel lemmer.

By Kacie

Hva er vinduer laget av? :: Er det lov å bruke Bluetooth på fly?
Nyttige lenker