Hjem > H > Hva Er Amaranthmel?

Hva er Amaranthmel?

Amaranthmel - Selv om amarant ikke er et korn, blir det brukt som det. Smaken er lett krydret. Amaranthmel brukes i alt fra brødbakst til pannekaker, jevning av sauser og til grøt, og kan med fordel blandes med andre meltyper. Bokhvete/Bokhvetemel – Tross navnet er bokhvete ikke i slekt med hvete.

Les mer

Kan man bare bytte ut hvetemel med glutenfritt mel?

Et vanlig råd for å bytte fra hvetemel til glutenfritt mel, er å “bytte like deler (i vekt) av hvetemel med samme mengde (i vekt) med glutenfri melblanding”. Når det gjelder formkaker fungerer dette rimelig bra. Men resultatet bedre om man REDUSERER mengden glutenfritt mel noe i forhold til hvetemel. Også, er det gluten i byggmel? Kornsorter som hvete, bygg, rug og spelt inneholder glutenproteinet. Dette proteinet gjør at mel fra disse kornsortene egner seg godt til baking. Imidlertid er det 7–8 % av Norges befolkning som ikke tåler gluten. Av disse er det 1-2 % som har sykdommen cøliaki.

Også, er glutenfri brød sunnere?

Man trenger altså gluten for å kunne lage ekstra grovt brød med høyt innhold av fiber. Fakta: Nei, det finnes ingen beviser for at gluten er usunt. Glutenfritt brød inneholder ofte mer stivelse og mindre proteiner, mineraler og næringsstoffer – og kan være mindre sunt enn vanlig brød! Tilsvarende, hvorfor kutte ut gluten? Man trenger gluten for å kunne lage ekstra grove brød med høyt innhold av fiber. Det er glutenet som får gjærbaksten til å heve og binde seg. Derfor er det vanskelig å finne glutenfrie produkter med høyt innhold av fiber. Man blir heller ikke sunnere av å spise glutenfritt.

Kan man spise potetgull når man har gluten?

Potetgull og chilinøtter

– Noen ganger blir disse produktene tilsatt hvete/gluten. Les innholdsfortegnelsen nøye.
Hva faen er gluten? Gluten er protein i hvete. Hvert korn av hvete er et lite frø som må lagre aminosyrene det trenger for å lage en ny hveteplante. De lagres i form av gluten.

Og et annet spørsmål, kan man dø av gluten?

Resultatene viser at risikoen er høyere for å dø av blant annet hjerte- og karsykdommer, kreft og luftveissykdommer dersom man har cøliaki. Cøliaki er en kronisk sykdom som innebærer en helseskadelig intoleranse for gluten, et protein som finnes i en rekke kornsorter. Hva er Glutennettverk? Gluten danner sterke, elastiske nettverk under elting. Dette nettverket strekker seg og fanger luftboblene som dannes når deigen hever slik at brødet blir luftig. Deigen blir smidig, elastisk og porøs.

I forhold til dette, er det mindre kalorier i glutenfritt brød?

Produkter som glutenfritt brød, glutenfrie melblandinger og glutenfri snacksbarer inneholder nemlig ikke nødvendigvis færre kalorier enn de glutenholdige variantene. Faktisk så er det slik at mange glutenfrie produkter, særlig bakst og brødvarer, har et lavere innhold av mettende fiber og langsomme karbohydrater.

By Abrams Heathcock

Hva er viktig i kommunikasjon med barn? :: Hvorfor er glutenfri mat dyrere?
Nyttige lenker