Hjem > H > Hva Skrev Asbjørnsen Og Moe Om?

Hva skrev Asbjørnsen og Moe om?

De samlet det som i dag er de mest kjente norske folkeeventyrene, og kalles Asbjørnsen og Moes folkeeventyr. Asbjørnsen samlet eventyr og sagn fra midten av 1830-årene, og begynte samarbeidet med Jørgen Moe i 1837. Resultatet av deres innsamlingsreiser ble fremlagt i Norske folkeeventyr, samlede ved P. Chr.

Les mer

På hvilken måte fikk Asbjørnsen og Moe det danske skriftspråket til å virke mer norsk?

Hvordan fikk Asbjørnsen og Moe det danke skriftspråket til å virke mer norsk? De skrev ned norske eventyr og viste at det var mulig å lage et norsk skriftspråk med dansk som utgangspunkt. De fikk inn noen norske og istedenfor danske, som for eksempel istedenfor vannfall så tok de foss. Man kan også spørre hva er jamstillingsvedtaket? Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene.

Kva var dei to offisielle skriftspråk i Norge på slutten av 1800 talet?

1885: Jamstillingsvedtaket.

Landsmålet og «det almindelige Bogsprog» (dansk-norsk) skal være sidestilte i skolen og i offentlig administrasjon. Dette er Stortingets viktigste språkpolitiske vedtak noen sinne. Stortinget vedtar altså her at Ivar Aasens landsmål er et offisielt norsk skriftspråk.
Folk spør også hva mente pa munch? På 1850-tallet gikk han i rette med Knud Knudsen da denne på ny fremsatte forslag om fornorsking av skriftspråket. Munch mente at det gjeldende skriftspråket i Norge var dansk, bare talespråket var egentlig norsk. Knudsens forslag ville bare føre til at skriftspråket ble et «kunstspråk».

Angående dette, hva sto pa munch for i språkdebatten?

Den endelege overgangen til dansk kom brått, men var lenge førebudd. Munch visste at det i talemålet åt allmugen endå var minningar av det gamle norske målet, jamvel om dei grammatiske særdraga var borte. Han meinte at folk var så vane med dansk at berre tvang kunne få dei til å godta eit anna skriftspråk. Hva er grunnen til at vi har to skriftspråk i Norge? Mange var uenige om hvordan det nye skriftspråket skulle bli. Noen ville ha et litt fornorsket dansk, mens andre ville ha et helt nytt skriftspråk. Dette er mye av grunnen til hvorfor vi i dag har to forskjellige skriftspråk. En av de som støttet et litt fornorsket dansk, var læreren og språkforskeren, Knud Knudsen.

I forhold til dette, hva mente arnulf Øverland om samnorsk?

I teksten ”Fri Page 3 sprogutvikling” kritiserer Øverland arbeiderpartiets idé om samnorsk og ikke minst måten det nye språket skal lages. Han mente at etter 1938- reformen var riksmål avskaffet som skriftspråk og at de nå ble tunget til å skrive et fremmed og upersonlig språk. Derav, hvorfor er 1885 et viktig år i norsk språkhistorie? I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det.

Angående dette, hvorfor ønsket arbeiderpartiet samnorsk?

Drømmen om et samnorsk språk

Egentlig ønsket alle at Norge på sikt skulle ha kun ett norsk skriftspråk. I første halvdel av 1900-tallet handlet derfor språkpolitikken i Norge om hvordan en kunne få de to målformene til å nærme seg hverandre.

By Tema Youraj

Hvorfor ble norsk språkråd opprettet? :: Hvordan kan en lesebok få betydelig språklig påvirkningskraft?
Nyttige lenker