Hjem > H > Hva Skal En Pasientjournal Inneholde?

Hva skal en pasientjournal inneholde?

Journalen skal blant annet inneholde opplysninger om pasientens tilstand og årsak til kontakt med helse- og omsorgstjenesten, hvilke undersøkelser som har blitt utført, aktuell diagnose, hvilken behandling og pleie pasienten har mottatt, medisinering, opplysninger om henvisninger og vurdering av henvisninger til

Les mer

Så, hvem har journalføringsplikt?

Alle virksomheter som yter helsehjelp må derfor opprette pasientjournalsystemer, jf. journalforskriften § 4. Formålet med journalføringsplikten er å sikre at opplysninger som er nødvendige og relevante for en forsvarlig behandling av pasienten blir nedtegnet og kan gjenfinnes. Hvor lenge oppbevares sykehusjournaler? Journaler som leveres til fylkeslegen oppbevares i 10 år, og journalene kan deretter tilintetgjøres etter samråd med Riksarkivaren eller avleveres til offentlig arkivdepot.

Hva står i pasientjournalen?

Pasientjournalen innholder opplysninger om diagnose, sykdomsforløp, behandling og prøvesvar. I tillegg vil det stå hvilken informasjon om behandlingen du har mottatt og om andre forhold som kan ha betydning for senere behandling. Du har rett til å se hva som står i pasientjournalen din. Hvordan skal du formulere deg i journal? Det som skrives i pasientjournal skal være i samsvar med god yrkesetikk. Det skal ikke brukes stigmatiserende eller nedlatende ord. Det skal ikke være synsing, men fakta som blir dokumentert. Kommer pårørende med opplysninger, skal man skrive det de sier.

Hva innebærer dokumentasjonsplikten?

Formålet med journalføringsplikten er å sikre at opplysninger som er nødvendige og relevante for en forsvarlig behandling av pasienten blir nedtegnet og kan gjenfinnes. Journalføringsplikten har også til formål å gi tilsynsmyndigheter og andre relevante instanser innsyn i helsehjelpen som er gitt. Dessuten, hva er journalskriving? Et journalnotat skal gi konkrete beskrivelser om hva pasienten selv sier om hva som kan hjelpe, hva han/hun trenger hjelp til og hva som gjør situasjonen verre. Hva journalen skal dokumentere: tidligere sykdom, plager og behandling.

Folk spør også har alle leger tilgang til journal?

Alle har rett til å se journalen sin og alle har rett til å se hvem som har lest journalen sin. Du kan derfor be om dette hvis du ønsker det. Du kan også be om at deler av journalen din kan bli sperret for enkelte helsepersonell. Du kan lese litt mer om innsyn i pasientjournalen din her. Hva sier loven om taushetsplikt? Hovedregel om taushetsplikt. Helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell.

Så, hvor lenge skal helseopplysninger lagres?

§ 27.

Den databehandlingsansvarlige skal ikke lagre helseopplysninger lenger enn det som er nødvendig for å gjennomføre formålet med behandlingen av helseopplysningene. Hvis ikke helseopplysningene deretter skal oppbevares i henhold til arkivloven eller annen lovgivning, skal de slettes.

By Bertolde Riedle

Hva skal stå i en epikrise? :: Hva betyr et opp ned spørsmålstegn?
Nyttige lenker