Hjem > H > Hva Er Aksjeverdi?

Hva er aksjeverdi?

En aksje er en eierandel i et aksjeselskap, og hver av aksjene i selskapet skal ha samme verdi. Det er et visst totalt antall aksjer i et aksjeselskap, hvor hver enkelt aksje har samme verdi. Denne verdien kalles pålydende verdi.

Les mer

Hva bestemmer verdien på en aksje?

Når du kjøper en aksje kjøper du en andel av et selskaps verdiskaping. Verdien på en aksje representerer verdien til selskapet og summen av prisen på alle aksjene er prisen på selskapet. Som med andre varer og tjenester, bestemmes verdien på aksjen av hvor mye du og jeg er villige til å betale for den. Hvordan verdsette en aksje? Formuesverdien av børsnoterte aksjer og verdipapirer er normalt den samlede kursverdien ved utløpet av inntektsåret. Ikke-børsnoterte aksjer verdsettes til den forholdsmessige andel av selskapets samlede skattemessige formuesverdi første januar i inntektsåret..

Hvordan beregne aksjer?

Hvordan beregne resultat per aksje

For å kalkulere et selskaps resultat per aksje, må du først beregne nettoresultatet ved å ta nettoinntekt og trekke fra eventuelle utbytteutbetalinger. Deretter deler du dette tallet på antall utestående aksjer, som vanligvis er et vektet gjennomsnitt for perioden.
Hvor mange aksjer bør man kjøpe? Ved å eie mellom 12-18 aksjer har en altså en portefølje som oppnår 90% av mulig diversifisering og reduksjon i usystematisk risiko. Man kan ha flere aksjer i en portefølje, men da vil en også få andre problemstillinger. Blant annet hvor mye tid en har til å følge med på disse investeringene.

Og et annet spørsmål, hvordan sette verdien på et selskap?

Selskapsverdien representerer verdien av all finansiell kapital som er investert i virksomheten, dvs. Selskapsverdien = Aksjeverdien + selskapets nettogjeld («net debt»). Hvordan se om en aksje er dyr eller billig? Det finnes mange måter å analysere aksjekursene på, men de vanligste indikatorene man ser på for prising av en aksje er P/E. P/E er kort for «Price/Earnings» eller på norsk «Pris delt på årsresultat». Prisen er enten markedsverdi eller aksjekurs, avhengig av om du deler på årsresultet eller årsresultat per aksje.

I forhold til dette, hvordan selge aksjer privat?

Aksjer kan fritt selges eller gis bort uten betaling, med mindre noe annet fremkommer av lov, vedtekter eller avtale mellom aksjeeierne. Ved salg skal prisen normalt beregnes ut fra markedsverdi. Avtale om overføring av aksjer skal meldes til styret i aksjeselskapet av den som overtar aksjene. Hva skjer ved børskrakk? Børskrakk er en betegnelse som brukes når børsen faller uvanlig mye, som regel på grunn av få kunder slik at selgeren må senke prisene for å få kjøper interessert og dermed få omsatt varen. Dersom det er flere selgere enn kjøpere vil normalt prisen gå ned, og tilsvarende vil prisen stige hvis kjøperne er i flertall.

Du kan også spørre hvordan fungerer en emisjon?

En emisjon kan kort beskrives som en utvidelse av selskapets egenkapital, som igjen fører til en økning i selskapets aksjekapital. Som selskap søker du å kunne få inn mer penger, gjennom å trykke opp nye aksjer som investorene kan kjøpe og igjen da øke selskapets egenkapital.

By Rochus Angeletti

Hva gjør at en aksje stiger? :: Hvordan regne ut prosent av et tall?
Nyttige lenker