Hjem > H > Hva Er En Miljøgift?

Hva er en miljøgift?

Miljøgifter er kjemiske forbindelser som er lite nedbrytbare (persistente), kan hope seg opp i levende organismer/næringskjeden (bioakkumulere) og er giftige. Stoffer som er svært lite nedbrytbare og svært lett hoper seg opp i levende organismer, regnes som miljøgifter – selv om de ikke har kjente giftvirkninger.

Les mer

Hva ble kvikksølv brukt til?

Kvikksølv har blitt benyttet i termometre, barometre, manometre, blodtrykksmålere, flottører brukt til nivåregulering, enkelte elektriske brytere, og andre vitenskapelige instrumenter. Følgelig, hvilken fisk har minst gifter? Sei, hyse/kolje og torsk inneholder lite miljøgifter, mens halvfet og fet fisk og ferskvannsfisk (abbor, gjedde, ørret) inneholder mer. Spiser du to middagsmåltider fet fisk i uken får du et godt bidrag av omega-3-fettsyrer og vitamin D uten at inntaket av miljøgifter blir for høyt.

Hvor ofte kan man spise tunfisk?

Nå er rådet: hold deg helt unna fersk tunfisk, og spis maksimalt én boks hermetisk tunfisk i uka. Kan baby spise tunfisk på boks? Små barn (ett til fem år) bør ikke spise ferskvannsfisk fra selvfangst i det hele tatt. På grunn av høyt innhold av miljøgifter bør barn heller ikke spise fiskelever eller pålegg av fiskelever (gjelder alle typer fisk), samt brun krabbemat og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt.

Hvordan få giftstoffer ut av kroppen?

Menneskekroppen har et helt eget system som sørger for å rense opp kroppen innvendig. Organer som tarmen, leveren og nyrene spiller alle viktige roller når giftstoffer kommer inn i kroppen. Leveren sørger for eksempel for å bryte ned og omdanne giftstoffene som fraktes dit gjennom blodet, til mer vannløselige stoffer. Hvordan avgifte kroppen? Rikelig vann og te av vanndrivende urter som løvetannblader, brennesle og kjerringrokk kan hjelpe nyrene med å ”spyle ut” avfallsstoffene med urinen. Et fiberrikt kosthold er avgjørende for å få de fettløselige avfallsstoffene som er bundet til gallesalter ut av kroppen med avføringen.

Følgelig, er det kvikksølv i tunfisk?

Tunfisk på boks

Stor tunfisk er et av fiskeslagene som inneholder mest kvikksølv og er en vesentlig kilde i befolkningsgrupper i Europa som spiser mye tunfisk. Den vanligste formen for tunfisk å spise i Norge er hermetisk tunfisk.
Også, kan man dø av kvikksølv? Mengden kvikksølv i et gammelt febertermometer (ca. 1 g) er nok til å gi akutt forgiftning med dødelig utgang, men bare hvis det kommer i kontakt med varme flater (ovn, kokeplate eller lignende). Ved oppvarming øker fordampingen, noe som kan være spesielt farlig i små rom.

Hvordan kan kvikksølv påvirke helsa?

Kvikksølv akkumuleres i nerve-vev i hele kroppen. Den mest ødeleggende effekten av kvikksølv i nervesystemet er forstyrrelse av produksjonen av energi som kan svekke cellulære avgiftningsprosesser som får cellene til å dø eller leve i en tilstand av kronisk underernæring.

By Hertzog Accornero

Hva slags oppgaver har skjelettet? :: Hvordan lages kvikksølv?
Nyttige lenker