Hva er Dronekurs A2?
A2 er en underkategori i åpen kategori som dekker droneflyging med lav risiko. Underklasse A2 åpner opp for flyging «nært folk», og det stilles egne krav til pilotkompetanse, sikkerhetsavstander og droner. Flyging skal skje innenfor sysnsrekkevidde og under 120 m over bakken eller vannet.
Folk spør også hvor er det lov å fly drone?
I det gamle regelverket kan man fly opp til 120 meter, og da gjelder avstanden vertikalt rett ned under dronen. Nå gjelder det nærmeste punkt på bakken. Det vil si at du kan fly dronen på fjelltopper og over klipper, så lenge det er maks 120 meter til nærmeste landingspunkt. Hva er RO1? Forskriften er utarbeidet slik at enkle operasjoner med mindre droner skal kunne skje uten godkjenning fra Luftfartstilsynet. Operatører som skal drive virksomhet som faller inn under kategorien RO1 trenger derfor kun å melde fra til Luftfartstilsynet før oppstart om virksomheten.
Hvordan merke drone?
De nye reglene stiller krav til at dronen din merkes med operatørnummer. Operatørnummeret skal være på utsiden av dronen, og være leselig uten hjelpemidler når dronen står på bakken. Man kan også spørre hvem har ansvaret for at dronen er forsikret? Hvem har ansvaret for at dronen er forsikret? Det er droneoperatøren/dronepiloten som er ansvarlig for at dronen hen opererer er forsikret med ansvarsforsikring. Droneforsikringen står på eieren av dronen, men følger dronen så lenge eieren har registrert dronen og kriteriene om forsikring er fulgt.
Kan du fly dronen din utenfor synsrekkevidde i åpen kategori?
I det nåværende regelverket kan man fly utenfor synsrekkevidde, det kan man ikke i åpen kategori fra nyttår, der er alle flyvninger VLOS. Dersom du vil fly utenfor synsrekkevidde må du i spesifikk kategori. Hvilken underkategorier deles den åpne klassen i? Det er tre underkategorier i åpen kategori (A1, A2, A3), og det er størrelsen på dronen du opererer og hvor nær mennesker du skal fly er som avgjør hvilken underkategori du havner i.
Når trenger man drone sertifikat?
Fra 1. januar 2021 trådte et nytt felleseuropeisk regelverk for droner i kraft i Norge. Alle piloter med en drone som har kamera, eller som veier 250 gram eller mer, må registrere seg på Luftfartstilsynets Flydrone.no. På Flydrone.no. Også, hvordan bruke drone? Hold dronen innenfor synsrekkevidde. Hold minst 5 km avstand til lufthavner og fly aldri i nærheten av ulykkessteder. Fly alltid under 120 meter fra bakken og overhold gjeldene sikkerhetsavstander. Ta hensyn til andres privatliv og følg reglene for bruk av foto og video av andre personer, se datatilsynet.no.
Er det lov å fly innenfor 5 km fra en lufthavn?
5 hovedregler
Ikke fly nærmere enn 5 km fra lufthavner med mindre annet er avtalt. Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken. Ikke fly over festivaler, militære områder eller sportsarrangementer. Hold en avstand på 150 meter.